Gong Fu Cha in 14 stappen

Het Chinese theeritueel heet Gong Fu Cha. Het bewerkelijke ritueel heeft geen religieuze betekenis, zoals velen denken, maar is slechts bedoeld om het maximale uit de thee te halen. De methode wordt gebruikt voor Wulong-thee van hoge kwaliteit.

Het bewerkelijke ritueel stamt oorspronkelijk uit de provincies Guangdong en Fujian. Gong Fu Cha was populair in de Ming- en Qing-dynastie, en was een belangrijk onderdeel van het leven aan het hof in de Verboden Stad. Vanwege de associatie met rijkdom en adel wint het eeuwenoude ritueel tegenwoordig weer aan populariteit onder succesvolle jonge Chinezen.

Gongfu theesetjes zijn erg klein. De theepot van aardewerk is amper groter dan een mannenvuist, en de witte porseleinen theekopjes hebben de omvang van een likeurglaasje. Het theewater wordt gekookt in een flinke waterketel, die bij La Maison des Trois Thés wordt gestookt op speciale, geurloze industriële olie. Water uit de Galloping Tiger-bron in China is het beste om Wulong-thee mee te zetten. Is dat niet voorhanden, gebruik dan gefilterd leidingwater. Mineraalwater heeft vaak te veel smaak.

Benodigheden:

1. Theepotje van Yixing-klei, het liefst uit de Qing-dynastie of ouder
2. Diep bord van porselein of aardwerk om het Qixing-potje op te zetten
3. Aardewerk kannetje
4. Twee flinterdunne porseleinen kommetjes
5. Schaaltje voor afvalwater
6. Antiek dienblad
7. Flinke waterketel
8. Theelicht
9. Bronwater, liefst zo neutraal mogelijk van smaak, ontkalkt
10. 5-10 gram Wulong thee van uitstekende kwaliteit

About Horeca Vak TV